Anime-ai !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

En son konular
» Merhabaa
Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   EmptyPaz Nis. 12, 2015 2:54 pm tarafından harukisakurahikari

» MangaTurk,Türkçe_Online Manga
Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   EmptyPaz Ocak 12, 2014 2:09 am tarafından blackmask

» Bitter Virgin
Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   EmptyPerş. Ağus. 16, 2012 9:32 pm tarafından LunaLuce

» En iyi uzun anime serisi
Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   EmptyÇarş. Ağus. 01, 2012 3:42 pm tarafından bobeats

» Tuttu tutmadi
Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   EmptyÇarş. Ağus. 01, 2012 3:32 pm tarafından bobeats

Kimler hatta?
Toplam 1 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 1 Misafir

Yok

[ Bütün listeye bak ]


Sitede bugüne kadar en çok 180 kişi Cuma Tem. 28, 2017 6:33 am tarihinde online oldu.
Saat
Anket

Rapidshare'dan memnun muyuz?

Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   Vote_lcap0%Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   Vote_rcap 0% [ 0 ]
Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   Vote_lcap56%Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   Vote_rcap 56% [ 10 ]
Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   Vote_lcap6%Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   Vote_rcap 6% [ 1 ]
Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   Vote_lcap39%Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları   Vote_rcap 39% [ 7 ]

Toplam Oylar : 18

Ani-ai


Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları

2 posters

Aşağa gitmek

ıo Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları

Mesaj tarafından enis Cuma Eyl. 17, 2010 5:47 pm

Anime izleyicisinin ilk merak etmeye başladığı ve ilk öğrendiği şey isimlerin sonlarına getirilen ünvan eklerinin anlamlarıdır.Bunları yalan yanlış öğreniriz,yada anlarız.
Bu eklerin kullanılmaması aşırı samimiyet ve yakınlık belirtirmiş ve ek kullanmama lüksü yalnızca çok yakın arkadaşlar, sevgililer ve aile üyeleri için geçerliymiş -bunun dışında kullanımın ihmal edilmesi laubalilik oluyor sanırım.


chan: türkçe’deki -cik eki gibi bir şey . Aşırı sevimlilik belirtiyor, kullanan kişinin chan diye hitap ettiği kişiyi şirin bulduğu anlamına geliyor. (bu noktada aklımıza naruto’nun sakura-chan deyişi, hatta deyişi gelsin.) genellikle küçük çocuklara, genç kızlara, sevimli hayvanlara, bir kişinin sevgilisine ve çok yakın arkadaşına hitaben kullanılabiliyor.

kun: şirket gibi hiyerarşik ortamlarda üstler astlarına kun diye hitap ederlermiş. bunun dışında genellikle erkek çocuklarına kun denirmiş ya da kızlar çok yakından tanıdıkları veya duygusal olarak çok yakın hissettikleri erkeklere kun derlermiş. (burada da sakura’nın sasuke’ye daima sasuke-kun demesi ama naruto’ya asla kun dememesi aklımıza gelsin.)

san: bey-hanım, bay-bayan, mr.-mrs.-miss, sayın vb. gibi bir saygı eki. Yanlızca özel isimlerin sonuna eklenmesi gerekmezmiş, mesleklerin sonuna da getirilebilirmiş. bkz: bakkal efendi, hoca hanım, hatta hocaanım Ayrıca animelerde (mesela fullmetal alchemist’te) sıkça duyduğumuz gibi abilere onii-san, ablalara onee-san diye hitap ediliyor. (Naruto’da Lee’nin Sakura’ya Sakura-san demesi Miss Sakura demesi gibi bir şey oluyor.)

sama: Ekstra saygı eki. San’ın katmerlenmişi gibi bir şey. Resmi durumlarda bir insan üstüne ya da çok saygı ve hayranlık beslediği birine sama ekiyle hitap edebilirmiş. (yine naruto’dan bir bakınız: ses köyünün ninjalarının Orochimaru’ya Orochimaru-sama demesi ya da Konoha köyünün liderlerine Hokage-sama denmesi.)

sensei: Hoca demek. söz konusu insan ninja hocası da olabilir, okul öğretmeni de olabilir, profesör de olabilir. Hatta üstat demek daha doğru çünkü sensei denilen kişinin illa bir şey öğretmesi gerekmiyor doktorlara, sanatçılara, manga çizerlerine de sensei denilirmiş.

senpai: ast-üst ilişkisi belirten ünvan. Latin harfleri ile yazılırken sempai diye de geçebiliyor. Örgütsel yapısı bulunan ortamlarda daha eski ve deneyimli olanlar senpai oluyor ve sonradan gelenlerin onlara isimlerinin sonuna senpai ekini getirerek hitap etmesi gerekiyor. İş yeri, şirket gibi yerlerin yanısıra karate okulu ya da normal okullarda da bu geçerli. yalnızca bir sınıf üstü bile olsa çok samimi olmadıkları sürece okul arkadaşlarına senpai ekiyle hitap etmeleri gerekiyor.

kohai: kohai de senpai’nin tersi oluyor. Biri sizin senpai’nizse sizde onun kohai’si oluyorsunuz, sizin ona saygı göstermeniz onun da size deneyimleri sayesinde yardımcı olması beklenir.

dono: saygı seviyesi olarak san ile sama arasında bir yerde bulunuyormuş zamanında ama artık kullanımdan kalkmış. tarihsel animelerde geçer. efendi/hanımefendi gibi bir anlamı var. örneğin 1870′lerde geçen rurouni kenshin’de kenshin, kaoru’ya karşı çok kullanır bu eki.

Alıntıdır..

enis
enis
Menbā*Level 1
Menbā*Level 1

Erkek Mesaj Sayısı : 58
ParaKutusu : 5303
Ani-Puanı : 6
Kayıt tarihi : 10/08/10
Yaş : 24

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

ıo Geri: Animelerde Geçen Japonca san,kun,chan vb. Ünvan Anlamları

Mesaj tarafından LunaLuce C.tesi Eyl. 18, 2010 4:01 pm



DİPNOT: Bu başlıkta zaten bir konu var. Eğer ekleyeceğin bir şey varsa o konunun altına ekle, ayrı bir başlık açmana gerek yok.
LunaLuce
LunaLuce
Aniai*Çevirmen
Aniai*Çevirmen

Kadın Mesaj Sayısı : 392
ParaKutusu : 5888
Ani-Puanı : 75
Kayıt tarihi : 06/07/10

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz